top of page

Mura, Muri, Muda - inamicii proceselor

Updated: Oct 7, 2021

Procese ideale - aceasta este ținta în sistemul de producție Toyota. Iar inamicii procesului ideal se regăsesc sub denumirile de Mura, Muri și Muda. Iată ce înseamnă fiecare dintre acestea:


Mura (variație sau neregularitate): eliminarea neuniformității pentru reglarea proceselor de producție este unul dintre elementele principale ale sistemului Just-In-Time, pilonul principal al sistemului de producție Toyota.


Acest tip de pierdere avut în vedere în sistemul de producție Toyota este identifica și atacat prin aplicarea principiilor Heijunka și a dispozitivelor Kanban.


Fluxul de lucru este, de asemenea, uniformizat prin instruirea operatorilor să opereze mai multe mașini în cadrul unui anumit proces - principiu cunoscut și sub denumirea de "operare multi-proces" - și prin previzionarea și pregătirea pentru momente cu cerere ridicată.


Muri (în română: supraîncărcare / suprasolicitare) este al doilea dintre cele trei tipuri de pierderi evidențiate în cadrul Sistemului de producție Toyota.


Eliminarea Muri și echilibrarea ritmului de fabricație este necesară pentru a oferi operatorilor suficient timp pentru a atinge standardul corect de lucru, dar nu mai mult decât este necesar, pentru a nu crea o risipă de resurse.


Pentru a evita supraîncărcarea și a putea atinge modul de lucru ambițios Just-in-time, producția este distribuită uniform de-a lungul proceselor iar lucrul operatorilor se realizează doar în condiții de ergonomie.


Potrivirea ritmului de producție cu cererea clienților și timpul de lucru disponibil se face cu ajutorul indicatorului Takt time (derivat din cuvântul german "Taktzeit" sau "timpul ciclului").


Muda (în engelză: waste) înseamnă pierdere sau risipă și se referă, în termeni de management, la o gamă largă de activități fără valoare adăugată din perspectiva clientului.


Eliminarea MUDA este unul dintre principiile de bază ale sistemului Just-in-time, principalul pilon al sistemului de producție Toyota.


Exemple de Muda sunt costurile de finanțare inutile, costurile de depozitare, stocul de obiecte vechi etc. Piedrerile generate de supraproducție și pierderile generate de stoc sunt cele mai frecvente.


Toyota împarte Muda în șapte elemente, cunoscute și sub denumirea de Cele 7 mari pierderi: supraproducție, transport, stoc, defecte, mișcare, așteptare, supra-procesare. Recent, o a opta mare pierdere a fost evidențiată și acceptată de profesioniștii în domeniu - este vorba de neutilizarea cunoștințelor și talentelor oamenilor. Poți afla mai mult despre cele 7 mari pierderi aici.


Căutarea eficienței absolute este, de asemenea, regăsită într-un mecanism Poka-Yoke sau un mecanism anti-eroare (citiți aici).


 

Ai încercat Biblioteca digitală interactivă Lean | Gemba Partners? Găsești acolo materiale în limba română despre gândirea, metodologia și instrumentele Lean pentru îmbunătățire continuă. Ai 7 zile acces gratuit!

 

423 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page