(One Piece Flow, în traducere 1 bucată în flux, reprezintă conceptul prin care într-un pas de proces să se afle cel mult o bucată la un moment dat care să se mute la următorul pas de proces de îndată ce pasul precedent a fost încheiat)
În călătoria recentă în Japonia am avut ocazia să surprind, dincolo de gardurile întreprinderilor, o mică parte din viața japonezului de rând … și am văzut case nu foarte mari la sat, iar lângă ele, pe puținul teren drept pe care îl au, plantații de orez.
Mi-am amintit cu această ocazie ceea ce am citit în cartea lui Taiichi Ohno, Workplace Management și anume faptul că japonezii sunt un popor care și-a bazat existența străveche pe agricultură.
Care este relevanța acestei povești pentru Lean (sau TPS)?
Ei bine, în industria organizată după filosofia Lean (sau TPS — Toyota Production System), unul dintre elementele cheie este organizarea activităților în flux, iar nivelul optim de performanță al fluxului este One Piece Flow.
Care sunt avantajele One Piece Flow? Iată-le pe cele mai importante:
scăderea duratei de execuție a procesului
posibilitatea de a produce o diversitate mai mare, într-un timp mai scurt
diminuarea nivelului de stocare
creșterea calității
reducerea costurilor
Una peste alta … o sumedenie de avantaje!
Ceea ce povestește Taiichi Ohno în caretea sa este cât de greu a fost de implementat în Toyota mentalitatea necesară pentru execuția One Piece Flow: oamenii pur și simplu nu puteau accepta acest mod de lucru, preferând să lucreze în loturi mari (ceea ce și la noi se întâmplă astăzi, iar cei care o fac spun că "optimizează").
Care a fost bariera pe care Taiichi Ohno a descoperit-o ca stând în calea mentalității necesare pentru One Piece Flow? Mentalitatea de agricultor!
Cum așa?
Să vedem: agricultura este o activitate care depinde foarte mult de factori externi, necontrolabili de om: succesiunea anotimpurilor, durata luminii într-o zi, condițiile meteo (ploie, arșiță, vijelii etc.), rapiditatea cu care se coace un produs agricol, sezonalitatea pe de o parte și, la polul opus, consumul pentru produsele agricole, care tinde să fie constant.
Acești factori determină un anumit tip de gândire și de comportament, pentru că: grâul se coace o dată pe an, doar primăvara … dar vrem să mâncăm pâine tot anul. Așadar, trebuie o recoltă de grâu mare, cât consumul pentru un an.
Când vine luna iunie și grâul este gata … în câteva zile trebuie treierat; nu poate fi ținut prea mult, pentru că se trece … nici cules prea devreme, pentru că nu este gata. Așadar, cu un hei-rup … tot grâul semănat trebuie treierat cât mai repede. Apoi este dus în magazii, stocat și consumat pe tot parcursul unui an, până când cealaltă recolta va fi gata.
Nimic rău în asta poate … în condițiile date. Doar că în industrie lucrurile stau altfel.
Multe dintre elementele din industrie sunt în controlul omului, așa că o parte bună dintre constrângerile agricultorului dispar. Industriașul are posibilitatea (și este mai eficient pentru el, demonstrat!!!) să producă atât cât i se cere, atunci când i se cere. Și asta îi asigură flexibilitate, profit și perpetuare.
Însă atunci când oamenii cu care faci industrie își au rădăcinile în agricultură … ei bine, modelul lor de gândire este cel al agricultorului: tragem tare cât e vară ca să avem și la iarnă; deoarece ciclul de coacere al grâului este meteo-dependent, nu putem semăna câte 1 kg de grâu pe zi, pentru a culege câte un kilogram pe zi la 8 luni diferență (durata ciclului de coacere) și astfel să nu avem stocuri imense (supuse riscurilor de toate felurile și susținute cu costuri mari); nu putem asta în agricultură … cel puțin nu încă.
Însă nimic nu ne oprește, nimic altceva decât mentalitatea agricultorului, ca în industrie (și în servicii) să nu mai lucrăm cu acumulări uriașe atât de produs finit cât și de producție în curs de execuție între toate fazele, ci să asigurăm un flux curgător, cu cât mai puține produse în ciclul de fabricație (optim — One Piece Flow), pentru a avea suplețe față de cererea clientului, rapiditate în livrare și costuri reduse.
Pe tine ce te împiedică să reduci producția în curs la One Piece Flow?
Ai încercat Biblioteca digitală interactivă Lean | Gemba Partners? Găsești acolo materiale în limba română despre gândirea, metodologia și instrumentele Lean pentru îmbunătățire continuă. Ai 7 zile acces gratuit!
Comments