Kanban

Updated: Oct 7

Fabricile sunt locuri complicate, cu activitate complexă în care să te asiguri că toată munca este realizată exact atunci când trebuie poate fi dificil. Aici sistemul Kanban sau sistemul de panourilor de semnalizare se integrează perfect în sistemul de producție Toyota.


Kanban (Română: panou de semnalare): Un sistem care transmite informații între procese și comandă în mod automat ce să se producă și în ce cantitate, doar în măsura cererii.


În rețeua de producție Toyota (care include și fabricile furnizoare până la nivelul 5, fiecare articol sau cutie cu articole care circulă prin procesul de producție poartă propriul card kanban. Cardurile kanban indică ce articole au fost folosite sau transportate și se întorc la procesele anterioare ca și comenzi pentru noi articole asemănătoare, în cantitatea specificată.


Deși literalmente cuvântul kanban este tradus ca "panou", metoda dezvoltată de Toyota a devenit cunoscută ca un sistem clar de planificare pe bază de semnale care declanșează lanțul logistic al producției și-l menține la un nivel optim.