top of page

Kanban

Updated: Oct 7, 2021

Fabricile sunt locuri complicate, cu activitate complexă în care să te asiguri că toată munca este realizată exact atunci când trebuie poate fi dificil. Aici sistemul Kanban sau sistemul de panourilor de semnalizare se integrează perfect în sistemul de producție Toyota.


Kanban (Română: panou de semnalare): Un sistem care transmite informații între procese și comandă în mod automat ce să se producă și în ce cantitate, doar în măsura cererii.


În rețeua de producție Toyota (care include și fabricile furnizoare până la nivelul 5, fiecare articol sau cutie cu articole care circulă prin procesul de producție poartă propriul card kanban. Cardurile kanban indică ce articole au fost folosite sau transportate și se întorc la procesele anterioare ca și comenzi pentru noi articole asemănătoare, în cantitatea specificată.


Deși literalmente cuvântul kanban este tradus ca "panou", metoda dezvoltată de Toyota a devenit cunoscută ca un sistem clar de planificare pe bază de semnale care declanșează lanțul logistic al producției și-l menține la un nivel optim.


Panourile Kanban pot difuza o mulțime de tipuri diferite de informații, de la niveluri de stoc la volumele de producție. În forma sa cea mai simplă, un panou kanban va arăta mărfuri intrate, articole în curs de producție și bunuri ieșite.


De-a lungul timpului, Toyota a evoluat considerabil mecanismul kanban. Astăzi, Kanban este sistemul rapid de reacție prin care se realizează producția Just-In-Time, prin armonizarea nivelurilor de stoc cu consumul real.


Toyota are 6 reguli pentru aplicarea eficientă a kanban:

1) Nici un produs defect nu trece mai departe de procesul în care a fost descoperit

2) Luați doar ceea ce este necesar

3) Produceți cantitatea exactă cerută prin intermediul kanban

4) Uniformizarea producției

5) Reglarea proceselor de producție

6) Procese raționale și stabile.


Îndepărtarea defectelor din producție exact atunci când sunt descoperite este esențială pentru sistemul de producție Toyota, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este utilizat cordonul Andon.


 

Ai încercat Biblioteca digitală interactivă Lean | Gemba Partners? Găsești acolo materiale în limba română despre gândirea, metodologia și instrumentele Lean pentru îmbunătățire continuă. Ai 7 zile acces gratuit!

 

75 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page