top of page

Kaizen: cum să te menții într-un proces de îmbunătățire continuă.

Updated: Oct 7, 2021

Kaizen este o filozofie japoneză care constă în îmbunătățirea continuă în toate aspectele vieții.


Perfecționarea caracterului în contextul locului de muncă este, incontestabil, de dorit. Procesul de îmbunătățire rămane, însă, incomplet, devenind o constantă nu numai a vieții personale, ci și a celei profesionale. În mod natural, necesitatea de dezvoltare e constant resimțită, avantajele tendințelor Kaizen în mediul profesional ajungând să le egaleze pe cele resimțite în viața privată.


Maslow ne arată în ierarhia nevoilor că cea mai sofisticată trebuință umană este cea de dezvoltare personală; dorința de explorare a abilităților proprii este, astfel, o valoare umană esențială.
Dorința de explorare este cea care generează inițiativa demersurilor. Inițiativa declanșează învățarea empirică. Învățarea empirică și cauzalitatea (vezi diagrama Ishikawa) sunt interdependente, fiecare acțiune având un efect.
Conform relației cauză-efect, Kaizen nu poate fi implementat fără consecințe. Dobândirea de aptitudini auto-didactice și motivarea prin observarea posibilităților de dezvoltare sunt câteva dintre numeroasele beneficii ale filozofiei Kaizen.

Efectele Kaizen au cele mai cuantificabile rezultate în manufactura, unde procesele repetitive și experiența duc la eficientizarea calității muncii și a timpului de producție. În plus, Kaizen poate fi folosit cu rezultate eficace și în implementare de procese și proceduri.


 

Ai încercat Biblioteca digitală interactivă Lean | Gemba Partners? Găsești acolo materiale în limba română despre gândirea, metodologia și instrumentele Lean pentru îmbunătățire continuă. Ai 7 zile acces gratuit!

 

354 views0 comments

Comments


bottom of page