Jidoka

Updated: Oct 7

Combinarea proceselor automate cu inteligența umană în rezolvarea problemelor este necesară în fabricarea la scară industrială. De aceea, Jidoka este o parte esențială a sistemului de producție Toyota.


Jidoka (în traducere automatizare cu o atingere umană; "autonomatizare"): principiul proiectării echipamentelor pentru a detecta imediat problemele de calitate care apar în funcționare, a se opri automat și a atrage atenția asupra acestora, împiedicând astfel pierderile care ar rezulta din producerea unei serii de articole defecte.

De asemenea, așa cum se întâmplă în cadrul Toyota, posibilitatea și încurajarea operatorilor de a opri fluxul de producție ori de câte ori observă ceva anormal (jidoka umană).


Aplicarea principiului Jidoka eliberează operatorii de necesitatea de a monitoriza continuu fiecare mașină, lăsându-i liberi să se concentreze asupra sarcinilor care le permit să-și exercite priceperea și judecata.


Folosirea principiilor Jidoka pe tot parcursul procesului de producție este un element vital al sistemului de producție Toyota, prin cadrul acestui principiu forțându-se ca problemele să fie ab