top of page

Esențial pentru Kaizen — începi cu clientul!

Updated: Oct 7, 2021

Astăzi am condus primul kaizen sub asistența directă a unui manager din cadrul Toyota. Și nu a fost "paperwork", a fost îmbunătățire de proces de producție.


Am avut emoții puternice, deși numărul de proiecte kaizen conduse pana acum are mai mulți digiți. Însă simțeam ceva deosebit să lucrez cu așa asistență.

Senseiul ne-a dat tema de îmbunătățire, indicându-ne procesul și starea actuală. Apoi ne-a spus să ne apucăm de treabă, să îmbunătățim, indicându-ne un interval de timp la care procesul trebuie să fie în formă îmbunătățită.


Un punct foarte important unde nu am greșit (dar senseiul ne-a spuns că acolo foarte mulți greșesc) a fost să înțelegem mai întâi CE VREA CLIENTUL!


Care este takt time-ul? Care sunt factorii critici pentru calitate?


Am avut o apreciere deosebită de la Sensei pentru că nu am uitat de aceste aspecte.

Am urmat apoi pașii tipici kaizen (PDCA).


Surpriza?

Când eram pe la jumătatea timpului diponibil, Sensiul a venit și ne-a luat o oră din timpul inițial. Am trecut însă ușor peste șoc, echipa era plină de entuziasm, așa că am urmat pașii:

  • am observat, am măsurat procesul actual și am identificat oportunitățile de îmbunătățire

  • ne-am stabilit targetul în funcție de cerințele clientului

  • am trecut la planificarea soluțiilor de îmbunătățire, pe grupuri mai mici

  • când planurile au fost gata, ne-am reunit să le punem cap la cap, să ne asigurăm că le putem lega

  • când totul a fost clar cum vom lega noul proces, am dat drumul la implementarea soluțiilor de îmbunătățire care includeau soluții pentru reducerea mișcării, eliminarea transportului, separarea timpului omului de timpul mașinii, sisteme anti-greșeală și ehilibrarea timpului între operații (fără să putem influența, în aceasta fază, timpul mașinilor)

  • la un moment dat echipa a simțit nevoia să testeze îmbunătățirile, chiar dacă nu finalizaseră implementarea; a fost un moment în care am simțit că erau lipsiți de energia … posibil pentru că pierduseră imaginea de ansamblu și se întrebau: oare vor funcționa îmbunătățirile pe care le construim? În intenția mea de a fi "cât mai bun" în fața senseiului, am șovăit puțin … m-am uitat pentru o clipă la Sensei, iar el mi-a dat ce căutam: un semn de încuviințare că este în regulă să le dau oamenilor ceea ce au nevoie

  • am făcut testul și a ieșit foarte bine … în acel moment entuziasmul colegilor a explodat și au dus implementarea până la capăt aproape fără suflare

  • când totul a fost gata, reușisem să reducem procesul de la CT (cycle time) de 1 minut și 15 secunde la 17 secunde (pe testele inițiale) și de la 3 operatori la 1 singur operator!

  • a venit apoi întrebarea: din cei 3 operatori care lucrau în proces inițial, care va fi cel care va prezenta rezultatul în fața senseiului? Am decis împreună să testeze fiecare procesul și să-l alegem pe acel operator care lucrează cel mai bine

  • când timpul a expirat, eram deja gata, decisesem care va fi operatorul și acesta avusese ocazia să se și antreneze pe câteva cicluri de proces

  • când senseiul a făcut măsurătorile (5 cicluri), am obținut un CT de 15 secunde și o variație mică (1 secundă) între cel mai bun timp și cel mai slab

Senseiul a fost foarte atent la cum am implicat oamenii și m-a felicitat pentru că, în calitate de lider, am fost un bun liant al echipei și un bun facilitator și nu m-am lăsat atras să mă implic în soluțiile tehnice.


La rândul meu, mi-am felicitat colegii pentru implicare și pentru soluțiile generate.


Ce a urmat pentru finalizarea? Standardizarea noii forme a procesului.



A fost o experiență excelentă și am simțit cum este să lucrezi lângă cineva cu expertiză și experiență la un nivel incontestabil.


Am aflat apoi că managerii din Toyota sunt foarte stricți și au așteptări foarte mari de la oamenii lor, în special până impun ritmul. Apoi însă, când echipa lucrează, când dau rezultate, merg împreună către armonie iar spiritul de echipă este întotdeuna pe primul loc.


Câteva puncte cheie ale experienței ar fi:

  • începe de la cerințele clientului

  • implică echipa și încurajează oamenii să genereze idei de îmbunătățire

  • fă ACUM ceea ce poți acum; mai bine este, de multe ori, dușmanul lui bine

  • fă kaizen în gemba și folosește pixul, foaia și cronometrul

  • vino cu îmbunătățiri din creier, nu din buzunar

  • fii atent la oameni în primul rând, pentru că dacă au un mediu propice, vor genera soluții

A fost o experiență extraordinară pentru mine să am oportunitatea de a conduce un kaizen în Japonia sub supravegherea unui manager Toyota!


Dar tu … care sunt experiențele tale în proiectele de îmbuntătățire? Și ce ai vrea să mai afli din experiențele celor de la Toyota?

Mă poți întreba, utilizând zona de comnetarii; am să încerc să caut răspuns.


Pe curând!


 

Ai încercat Biblioteca digitală interactivă Lean | Gemba Partners? Găsești acolo materiale în limba română despre gândirea, metodologia și instrumentele Lean pentru îmbunătățire continuă. Ai 7 zile acces gratuit!

 

228 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page