top of page

De ce lean?

Updated: Oct 7, 2021

Sunt un antreprenor în devenire. După 19 ani în advertising, am ales calea antreprenoriatului. Și, împreună cu Sânziana Șerbănescu, o prietenă cu experiență în același domeniu - publicitate -, am ales să fac ceva aparent apropiat de expertiza mea, un brand de îmbrăcăminte pentru yoga, SUAV.


După ce am trecut de etapa de honeymoon, în care competențele mele de creație de brand și design s-au dovedit utile, m-am trezit că trebuie să mă ocup de multe alte aspecte, pentru care nu eram pregătită: producție, stocuri, gestiune... Norocul meu a fost că am o minte orientată spre ordine, spre procese, așa că m-am pus pe treabă.



După o perioadă în care am făcut lucrurile astea cum m-am priceput mai bine, din instinct, am început să studiez ce înseamnă de fapt gestionarea unei afaceri - în conferințe, cărți, cursuri, tot ce îmi cădea în mână sau, după caz, îmi ieșea în cale.


Așa am aflat de conceptul kaizen. Fără să știu prea multe despre asta, ideea unui proces de organizare, de eficientizare permanentă a rezonat cu convingerile mele profunde și am început să sap mai adânc. Marius mi-a vorbit prima dată despre lean și am început să citesc – Lean thinking, The lean startup (aceasta din urmă, fiindcă aplică principiile lean la companii aflate la început de drum, mi se pare mai aplicată pe situația mea).


Sunt încă în proces de învățare, nu am făcut un plan de acțiune lean pentru SUAV, însă cred că este mai bine că am aflat despre acest mod de gândire acum, la început de drum, decât mai târziu.


De exemplu, principiul de lucru în cantități mici (small batches) este perfect (ca să nu spun obligatoriu) pentru o companie aflată la început de drum, cu fluxul de comenzi ne-stabilizat și fără resurse financiare de blocat în stocuri sau în depozitare. Deci, aș putea zice că aplicăm deja acest principiu la SUAV, doar că mai trebuie perfecționat procesul pentru a fi cu adevărat lean.

Iar ideea de a analiza și perfecționa procesele continuu și în pași mici este perfectă pentru un startup care, practic, învață să meargă.


Îndrumată de echipa Gemba Partners, SUAV va învăța să meargă lean, iar aici voi documenta acest proces, din care sper să învățăm cu toții cât mai multe.



 

Ai încercat Biblioteca digitală interactivă Lean | Gemba Partners? Găsești acolo materiale în limba română despre gândirea, metodologia și instrumentele Lean pentru îmbunătățire continuă. Ai 7 zile acces gratuit!

 



328 views0 comments
bottom of page