top of page

Andon

Updated: Oct 7, 2021

Fiecare membru al Toyota este privit ca un expert în domeniul lui și fiecare dintre ei are permisiunea de a opri linia de producție dacă observă ceva ce percep că reprezintă o amenințare la adresa calității - iar oprirea liniei se face prin utilizarea cablului Andon.


Andon (în română: semn sau semnal ) este un ajutor vizual care evidențiază unde este necesară acțiunea.


Este un instrument tipic în aplicarea principiului Jidoka sau "autonomie", ceea ce înseamnă evidențierea unei probleme de îndată ce apare pentru a interveni imediat cu contramăsuri ce previn reapariția acesteia.


În limba japoneză Andon înseamnă felinar de hârtie, însă în termeni de management acesta a căpătat înțelesul de semnal luminos care îi anunță pe alții despre o problemă în cadrul fluxurilor de control sau de producție.


Activarea alertei - de obicei printr-o coardă sau un buton - oprește automat producția, astfel încât să poată fi găsită o soluție. Luminile de avertizare sunt încorporate într-o pnou (tablou de bord sau kanban) ușor vizibil, care indică de asemenea zona sau stația de lucru care are problema.


Frecvența și natura acestor probleme ocazionale sunt analizate ca parte a programului de îmbunătățire continuă al companiei (Kaizen).


 

Ai încercat Biblioteca digitală interactivă Lean | Gemba Partners? Găsești acolo materiale în limba română despre gândirea, metodologia și instrumentele Lean pentru îmbunătățire continuă. Ai 7 zile acces gratuit!

 

41 views0 comments

Comments


bottom of page